Gümüş Nasıl Parlatılır? Evde Gümüş Takılarınızı Temizleyin!
Altın gibi değerli bir maden olan gümüşten söz edildiğinde zihinlerde hemen parlak ve beyaz bir metal canlanmaktadır. Gümüş kelimesi de ismini Latincede parlak ve beyaz anlamına gelen “argentum” sözcüğünden almıştır.
Tarihin belli dönemlerinde madeni para üretiminde gümüş kullanımından, ayna, fotoğrafçılık, ilaç, kimya, sanayi, pil, güneş enerjisi, otomotiv gibi pek çok sektörde gümüş, geniş kullanım alanına sahiptir. Mücevherat ve süs eşyası olarak kullanımı ise gümüşle en çok karşılaşılan alanların başında gelmektedir.
Altınla kıyaslığında hem fiyat hem görsel hem de tasarımsal anlamda gümüş takılar daha estetik geldiği için sıklıkla tercih edilmektedir. Zaman içerisinde bu takıların bakıma ve onarıma ihtiyacı olmaktadır ve çözüm olarak hemen bir gümüş satış noktalarına başvurulmaktadır. Gümüş takılarınızın bakımını evinizin konforunda yapacağınız adımları bu yazımızda ele alacağız.
Gümüş Takılarda Kararma Olur Mu? Gümüş Neden Kararma Yapar?
Hemen herkesin mutlaka bir gümüş kolyesi ya da gümüş bir takısı olmuştur. Beyazlığı ve parlaklığı sayesinde albenili takılarda kullanılan gümüş, zaman içerisinde kararmaya başlar. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli nokta; gümüş zamanla kararmaz. Gümüşün kararmasındaki en büyük etken kükürttür. Havada bulunan kükürt gümüşle tepkimeye girerek kararmasına sebep olur.
Yalnızca havada bulunan kükürt değil, yeme içme alanında kullanılan gümüş servislerden tabak, kaşık, bıçak gibi ürünler yiyeceklerde bulunan kükürtten bile etkilenerek kararmaya başlar. Bunun yanı sıra bazı durumlarda gümüş takılarla duş alınması suda ve şampuanda bulunan kükürtten dolayı kararmalar oluşabilir. Gümüş takılarınız üzerinizdeyken sıktığınız parfüm ve deodorantların içeriğindeki etken maddeler de gümüşle tepkimeye girerek kararmalara neden olmaktadır.
Gümüş Takılar Nasıl Parlatılır? Karardığında Ne Yapılmalıdır?
Vitrinde gördüğünüz ve aşık olarak satın aldığınız gümüş takılarınız zaman içerisinde yukarıda söz ettiğimiz etkenlerden olumsuz etkilenerek kararmaya başlar ve siz de ilk günkü ışıltısını kaybeden takınızı parlatma işlemi gerçekleştirmediğiniz için en sevdiğiniz aksesuarınızı bir kenarda bekletirsiniz. Gümüş takılarınız karardığında öncelikle gümüş satış noktalarına giderek ürünlerinizi temizlenmesi ve parlaması için bırakmayı düşünebilirsiniz. Ancak evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz yöntemlerle kararan gümüşlerinizi ilk günkü ışıltısına kavuşturabilirsiniz. Evinizin konforunda üstelik evinizde her zaman bulunan malzemelerle gümüş takılarınızı karardığında kolaylıkla parlatabilirsiniz. Limon, karbonat, diş macunu gibi malzemeleri kullanarak çeşitli gümüş parlatma yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Gümüş Evde Nasıl Temizlenir, Parlatılır?
Gümüş takılarınız ya da başka gümüş materyalleriniz varsa evinizin konforunda zaman kaybetmeden size anlatacağımız temizleme ve parlatma yöntemlerini uygulayarak takılarınızı veya aksesuarlarınızı ilk günkü parlaklığına kavuşturabilirsiniz.
Diş Macunu:
Diş macunu kullanarak gümüş ürünlerinizi temizleyebilirsiniz. Kararan ya da parlatmaya ihtiyaç duyduğunuz gümüş ürününüzün her yerine diş macunu açıkta bir yer kalmayacak şekilde sürün. Ardından bir kasenin içine su doldurun ve diş macunu sürdüğünüz ürünü bu kasenin içine koyun. Yarım saat bekledikten sonra ılık su ile yıkayarak temiz bir bezle silin. Gözlük temizleme mendili olarak bilinen güderi bez kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Karbonat ve Limon:
Derin bir kase veya bir bardağın içerisine parlatma istediğiniz gümüş ürünü koyun. Üzerine bir paket karbonat dökün. Karbonatın üzerine limonu sıkmaya başlayın. Limondaki asitten dolayı karbonat kabarmaya başlayacaktır. 30 dakika bekledikten sonra gümüşünüzü çıkarın, üzerinde kararmadan dolayı oluşan koyu renk hala duracaktır. Güderi bezle ürün üzerindeki oksitleri temizleyin. Temizlemenin ardından istediğiniz parlaklığa gelmemişse bir 10 dakika daha karbonat ve limon uygulaması yaparak bekletebilirsiniz.
Karbonat ve Sirkeli Su:
Parlatmak istediğiniz ürünün büyüklüğüne göre ölçü kabınızı seçiniz. Bir paket karbonata 3 kaşık sirke dökerek –beyaz sirke daha iyi olacaktır- hazırladığınız karışımın içerisine gümüş ürününüzü ekleyin. Yarım saat bu karışım içerisinde bekleyen gümüş ürünü sudan geçirerek temizleyebilirsiniz.
Alüminyum Folyo:
Derin bir kasenin zemini alüminyum folyo ile kaplayın ve gümüş malzemenizi kabın içine koyun. Ayrı bir yerde ürün büyüklüğüne göre kabınızı dolduracak kadar sıcak suyun içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyip tuzlu su karışımı elde edin. Sıcak suyla hazırladığınız karışımı alüminyum folyo ile kapladığınız kasenin içine dökün ve gümüş üzerindeki oksitlerin kimyasal reaksiyonla temizlendiğini göreceksiniz.
Çamaşır Deterjanı:
1 yemek kaşığı toz çamaşır deterjanını bir kaba koyarak üzerine de 3 bardak su ilave edin. Su ve deterjanı iyice karıştırdıktan sonra temizlemek istediğiniz gümüş aksesuarınızı deterjanlı karışım içerisine ekleyin ve yarım saat bekletin. Sonrasında ürününüzü sudan çıkarıp temiz bir güderi bezle temizleyebilirsiniz.
Gümüş Kararmasını Önlemek İçin Nasıl Bakım Yapılmalı?
Gümüş ürünlerin kararmasını tetikleyen en büyük etkenin kükürt olduğunda söz etmiştik. Bunun yanı sıra günlük kullanımda suyla teması, sabun, şampuan, parfüm gibi kozmetik ürünlerin de gümüşün oksitlenmesine etki ettiğini artık biliyorsunuz. Ancak bu olumsuz etkiler gümüş ürünlerin yalnızca yüzeyindedir. Dolayısıyla ufak bir bakım ve temizlik yöntemleriyle takılarınızın temel materyalinden hiçbir şey kaybetmeden ilk günkü ışıltısına dönüştürebilirsiniz.
Evde bakım yapacağınız yöntemlerin yanı sıra gümüş aksesuarınızı satın aldığınız yerden gümüş cilası da talep edebilirsiniz. Böylelikle uzun süre parlaklığını korumuş olursunuz.
Gümüş Nasıl Muhafaza Edilir?
Gümüş takılarınızı kullanmadığınız zamanlarda hava ile temas etmeyecek kilitli poşetlerde muhafaza etmenizi tavsiye ederiz.